Мамандар ерте піскен жеміс пен көкөністерді алғанда нені ескеру керек екенін айтты

Көктемнің соңы мен жаз айлары – көптеген ауыл шаруашылығы дақылдарының пісетін уақыты. Ал мамандар тұрғындарға ерте піскен көкөністер мен жемістерден уланып қалу ықтималдығы бар екенін ескертеді, деп хабарлайды Zakon.kz.

Cанитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті улану организмнің «жеделдетілген режимде» өсірілген көкөністерде белгілі бір мөлшерде кездесетін пестицидтер мен нитраттармен қанығуына байланысты болуы мүмкін екенін айтып отыр.

"Жосықсыз өндірушілер тыңайтқыштардың рұқсат етілген дозаларын әдейі асырады, нәтижесінде көкөністер мен жемістер тартымды көрінеді. Бірақ әрқашан дәмді әрі пайдалы бола бермейді. Нитраттар, азот қышқылының тұзы адам ағзасында, кейде тоңазытқыштың ішінде нитриттерге, азот қышқылының тұздарына айналады, ал осы соңғылары өте зиян", - делінген комитет хабарламасында.

Мәселе нитраттардың болуында емес, олардың мөлшері мен концентрациясында. Аз мөлшерде нитраттарды және одан да аз нитриттерді ағзамыз қысқа уақыт ішінде шығара алады, бірақ ағза олармен қанығатын болса, бұл уланудың ауыр түрлеріне әкеп соғады.

"Көбіне нитраттардың көп мөлшері қызылша, кәді, қырыққабат, шөптер, шалғам, қарбыз және қауында кездеседі. Әсіресе ерте піскен көкөністер мен жемістерді тұтынғанда абай болу керек. Қарбыз бен қауын сөрелерде маусым айында пайда болады, осы жағдайдың өзі қауіпті, себебі нитраттармен улану ықтималдығы өте жоғары! Ең «жылдам» сұрыптардың өзі шілде айының соңына қарай пісе бастайды. Тамыздың соңынан бастап қазанға дейін – жақсы піскен қарбыз бен қауынды тұтынудың ең қолайлы уақыты". Cанитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитеті

Уланудың алғашқы белгілері:

тез шаршау, бастың қатты ауыруы, жүрек айну, құсу және диарея, кейбір жағдайларда температура, құрысулар және буындардың ауыруы мүмкін. Уақтылы емдеу үшін дәрігермен кеңесу керек.  

Бірнеше қарапайым кеңестер нитраттардың мөлшерін азайтуға және қауіпсіз тағам әзірлеуге көмектеседі:


"Тамыр жемістерін және жапырақтарды бір-екі сағат суға салып қою арқылы нитраттарды «жуып тастауға» болады. Нитраттардың мөлшерін азайту тұрғысынан жемістерді дайындаудың ең тиімді әдісі – пісіру. Ерте піскен жемістерге, жидектерге, көкөністерге сақтықпен қарауға шақырамыз. Дұрыс тамақтану салауатты өмірдің кепілі екенін ұмытпаған жөн", - делінген комитет хабарламасында.
Қазақстан
Жаңалықтан zakon.kz сайтында хабардар болыңыз: