Атап айтқанда, қант қызылшасының егіс көлемін жыл сайын орта есеппен 6,5 мың гектарға ұлғайтып, 38 мың гектарға жеткізу есебінен зауыттарды шикізатпен қамтамасыз ету жоспарланып отыр.
Сонымен қатар мыналар жоспарланады:
суару желілерін салу және реконструкциялау, ылғал үнемдейтін технологияларды қолдану, 10 мың гектардан астам жаңа суармалы жерлерді енгізу, қант қызылшасын өсіру, жинау және тасымалдау бойынша агротехникалық қызметтерді дамыту арқылы инфрақұрылымды қамтамасыз ету;
қолданыстағыны жаңғырту және жаңа инновациялық қант зауытын салу;
бақылау бағасының ең төменгі деңгейін және қантқа бөлшек/шекті бағалардың ең төменгі деңгейін белгілеу.
Кешенді жоспарды жүзеге асыру алдағы 5 жылда отандық шикізаттан қант өндіру көлемін 250 мың тоннаға жеткізуге мүмкіндік береді деп болжанып отыр. Бұл ретте 2026 жылға қарай 2021 жылмен салыстырғанда импорт үлесі 58%-дан 17%-ға дейін төмендейді, отандық шикізатты қайта өңдеу есебінен қамтамасыз ету 7%-дан 43%-ға дейін өседі.
Қазақстанның ішкі қант тұтынуы 2022 жылы 550 мың тоннаға бағаланады.
Үкіметтің мәліметінше, республикада қант қызылшасын өңдейтін тәулігіне жалпы қуаттылығы 8,7 мың тонна және шикі құрақ өндіретін 2,4 мың тоннаны құрайтын 4 қант зауыты бар.
2021 жылы отандық шикізатты қайта өңдеу арқылы ішкі нарықты қантпен қамтамасыз ету 7% (35,7 мың тонна), шикі құрақ пен дайын қантты импорттау есебінен – 93% (497 мың тонна) болады.
Қазақстанның ішкі нарығына қанттың дәстүрлі жеткізушілері - Ресей мен Беларусь. Импорттың жалпы көлемінде Ресей Федерациясының үлесі – 88,3%, Беларусь – 11,5%, басқа елдер – 0,15%.
Ішкі нарықты отандық өніммен қамтамасыз етудің төмендігі осы дақылдың басқалармен салыстырғанда жоғары құны мен рентабельділігінің төмен болуына байланысты қант қызылшасы егіс көлемінің қысқаруымен, қант қызылшасын өсіретін шағын шаруашылықтармен, су ресурстарының жетіспеушілігімен, су ресурстарының құнсыздануымен, суару желілері, импорттық қант қызылшасы тұқымының қымбаттығы және басқа факторлармен байланысты.
Қаулы қол қойылған күнінен бастап қолданысқа енгізіледі.