Маймыл шешегінің таралуының алдын алу шаралары қабылданды: Бас санитарлық дәрігердің қаулысы

ҚР Бас мемлекеттік санитарлық дәрігерінің м. а. "ҚР-да маймыл шешегінің әкелінуі мен таралуының алдын алу бойынша санитарлық-профилактикалық іс-шараларды жүргізу туралы" 2024 жылғы 26 тамыздағы қаулыға қол қойды, деп хабарлайды Zakon.kz.

Құжаттың мәтініне сәйкес әкімдіктер мыналарды қамтамасыз етуге міндетті:

Сондай-ақ, әкімдіктер сауда, қоғамдық тамақтану, тұрмыстық қызмет көрсету субъектілерінің өкілдері үшін шетелдік азаматтардың қатысуымен мәдени-бұқаралық іс-шараларды өткізу кезінде, оның ішінде көшпенділердің дүниежүзілік ойындарын өткізу кезінде маймыл шешегінің таралуының алдын алу және алдын алу шараларын сақтау туралы оқыту тренингтерін өткізуді қамтамасыз етуі тиіс.

Қазақстан Республикасының Көлік министрлігі:

Қазақстан Республикасының Ішкі істер министрлігі (Көліктегі полиция департаменті) маймыл шешегі ауруына күдікті науқас анықталған жағдайда:

Қазақстан Республикасы Ұлттық қауіпсіздік комитетінің Шекара қызметі:

Қазақстан Республикасының Қаржы министрлігі (Мемлекеттік кірістер комитеті):

Қазақстан Республикасы Туризм және спорт министрлігі "Қазақстан Республикасының туроператорлар қауымдастығы" заңды тұлғалар бірлестігімен бірлесіп:

Қазақстан Республикасының Ғылым және жоғары білім министрлігі:

Комитеттің "Ұлттық сараптама орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорны, ҚР ДСМ-нің "Қоғамдық денсаулық сақтау ұлттық орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорны және ҚР ДСМ-нің "М.Айқымбаев атындағы аса қауіпті инфекциялар ұлттық ғылыми орталығы" шаруашылық жүргізу құқығындағы республикалық мемлекеттік кәсіпорны:

Сондай-ақ, құжат эпидемияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру және жүргізу алгоритмін қамтиды.

Маймыл шешегімен ауыратын науқас (ауруға күдікті) анықталған жағдайда барлық эпидемияға қарсы іс-шаралар аурудың клиникалық көрінісі және эпидемиологиялық анамнез негізінде қойылатын алдын ала диагноз қойылған кезде жүргізіледі.

Маймыл шешегі ауруының (ауруға күдіктің) әрбір жағдайына шұғыл хабарлама аса қауіпті инфекциялық ауру жағдайы анықталған кездегідей тәртіппен беріледі.

Кезектен тыс хабарламада мынадай мәліметтер болуға тиіс:

Эпидемияға қарсы іс-шараларды ұйымдастыру қағидаты ауру ошағын оқшаулауға және жоюға бағытталған мынадай іс-шараларды көздейді:

Бұл іс-шараларды денсаулық сақтау ұйымдары обаға қарсы күрес станцияларымен (болған жағдайда), әдістемелік басшылықты жүзеге асыратын және оларға консультациялық және практикалық көмек көрсететін Денсаулық сақтау министрлігі Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау комитетінің аумақтық бөлімшелерімен бірлесіп жүргізеді.

Денсаулық сақтау ұйымдарының:

Маймыл шешегі ауруымен ауыратын науқастар (ауруға күдікті) жедел жәрдем көлігімен инфекциялық стационарға жіберіледі, артынша жеке кіретін есігі бар оқшауланған палаталарға немесе бокстарға орналастырылады.

Маймыл шешегі ауруына күдік болған кезде зертханалық зерттеуге материалды науқас тұрған мекеменің оқытылған медицина қызметкері алады.

Маймыл шешегімен ауыратын науқаспен (ауруға күдіктімен) байланыста болған барлық адамдар туралы ақпарат мынадай нысан бойынша жасалады:

Маймыл шешегімен ауыратын науқастарға (ауруға күдіктіге) қызмет көрсететін медицина персоналы және науқаспен байланыста болған адамдар инкубациялық кезең мерзімі ішінде (21 күн) медициналық бақылауға жатады.

Байланыста болған адамдарға тұрғылықты жері бойынша денсаулық сақтау ұйымының учаскелік дәрігері денсаулық жағдайына күнделікті мониторинг жүргізе отырып, олар маймыл шешегімен ауыратын науқаспен (ауруға күдіктімен) немесе жұқтырған материалмен соңғы байланыста болғаннан кейін 21 күн ішінде үйде оқшауланады.

Байланыста болған адамдарды бақылау күн сайын клиникалық белгілердің/симптомдардың (бөртпе, температура, лимфа түйіндерінің қабынуы және басқалары) пайда болуы тұрғысынан жүргізіледі. Байланыста болған адамдар температурасын күніне екі рет өлшеуге тиіс.

Байланыста болған адамдарда маймыл шешегінің белгілері пайда болған кезде оларды қарап-тексеру және оқшаулау, кейіннен зертханалық тексере отырып инфекциялық стационарға жатқызу жүргізіледі.

Бұдан өзге маймыл шешегімен ауыратын адамдардың ошақтарында, әуежайлардың, теміржол вокзалдары ғимараттарында, автомобиль өткізу пункттерінде және теңіз порттарында, автостанциялар мен жолаушыларға қызмет көрсету пункттерінде дезинфекциялық іс-шаралар жүргізу алгоритмі жасалды.

Маймыл шешегімен ауыратын науқасты (ауруға күдікті адамды) емдеуге жатқызғаннан кейін ошақтағы қорытынды дезинфекцияны ҰСО филиалдары жүргізеді.

Науқас палатасына кіру алдында арнайы шкафта немесе үстелде ЖҚҚ және вирулицидті дезинфекциялық құралдар болуы тиіс.

Науқасты қарап-тексеруден және оған көмек көрсетуден кейін медицина персоналының киімі (пижамадан басқа) вирулицидті дезинфекциялық құралдың ерітіндісіне батыру тәсілімен зарарсыздандырылуға жатады.

Костюмді зарарсыздандыру үшін етік немесе галошты, костюмді шешу процесінде қолғаптағы қолды, мақта-дәке масканы, халатты, орамалды (капюшон), сүлгіні, қолғапты өңдеуге арналған дезинфекциялық ерітінді бар жеке сыйымдылықтар көзделеді. Көзілдірік (қалқан) 70° спиртке батырылады.

Әр палатаға жеке құралдар мен күтім заттары бекітіледі. Барлық медициналық мақсаттағы бұйымдар мен күту заттары қолданылғаннан кейін дереу дезинфекциялануға жатады.

Ыдысты өңдеу кезінде оны тиісті дезинфекциялау режимін пайдалана отырып, вирулицидті дезинфекциялау ерітіндісіне батырады. Дезинфекциядан кейін ыдыс сумен мұқият жуылады және кептіріледі.

Төсек жабдықтары (көрпелер, матрастар, жастықтар), киім, аяқ киім науқас шыққаннан кейін камералық өңделуге жатады.

Камерада өңдеуге жатпайтын заттарды вирулицидті дезинфекциялық құралдың ерітіндісіне салып қою керек.

Дезинфекциялауды жүзеге асыратын персонал алжапқышты, резеңке қолғаптың екінші жұбын, жеңқапты, экранды (бетті қорғауға арналған) қосымша қоса отырып, ЖҚҚ-ны киінуге тиіс.

Науқастарға арналған тамақты асүй ыдысында зарарсыздандырылмаған блоктың қызметтік кіреберісіне жеткізеді, онда асүй ыдысынан буфет ыдысына құяды және салады. Тамақ бөлімшеге келіп түскен ыдысты қайнату арқылы зарарсыздандырады, содан кейін ыдыс салынған бакты буфетке өткізеді, онда оны жуады және сақтайды. Тарату бөлмесі тамақ қалдықтарын зарарсыздандыру үшін барлық қажетті заттармен жабдықталуға тиіс. Жеке ыдыстарды қайнату арқылы зарарсыздандырады.

Эпидемиологиялық асқыну кезеңінде денсаулық сақтау ұйымы дезинфекциялау режиміне және стационардың сарқынды суларын зарарсыздандыруға бақылау жүргізеді.

Әуежайлардың, теміржол вокзалдарының, автомобиль өткізу пункттерінің және теңіз порттарының, автостанциялардың және жолаушыларға қызмет көрсету пункттерінің ғимараттарында эпидемияға қарсы күшейтілген режимді қамтамасыз ету мақсатында:

Әуежайларда, теміржол вокзалдарында, автомобиль өткізу пункттерінде, теңіз порттарында, автостанцияларда және жолаушыларға қызмет көрсету пункттерінде көрінетін және қолжетімді орындарда (күту залдары, ана мен бала бөлмелері), кіреберісте немесе санитариялық тораптарда қол өңдеуге арналған құрылғылар орнатылады.

Әуежайларда, вокзалдарда мынадай талаптар:

Әуежайлар мен вокзалдардың әкімшілігі мыналарды:

Қаулы 2024 жылғы 28 тамыздан бастап қолданысқа енгізіледі.

Қазақстан
Жаңалықтан zakon.kz сайтында хабардар болыңыз: