Energyprom.kz сарапшылары осындай қорытындыға келген.
Зерттеушілердің айтуынша, аймақтық контексте ең көп өнім дәстүрлі түрде Алматы облысына тиесілі.
Үздік үштікке Түркістан және Ақмола облыстары да кірді.
2021 жылдың қаңтар-желтоқсан айларында мал шаруашылығы өнімінің жалпы өнімі 3,1 трлн теңгені құрады, бұл өткен жылмен салыстырғанда нақты мәнде 3,6%-ға көп, деп хабарлайды басылым.
2022 жылдың 1 ақпанына республикада жылқы саны жылына 11,3%-ға, 3,4 млн басқа, құстар – 9,2%-ға, 47,3 млн басқа дейін, түйе – 7,5%-ға, 241,5 мың басқа дейін, қой саны өсті. — 4,5%-ға 18,5 млн басқа, ірі қара мал — 3,9%-ға 8,3 млн басқа, оның ішінде сиыр — 5,4%-ға 4,2 млн басқа.
Шошқа саны 2,6%-ға, 823,3 мың басқа, сонымен қатар ешкі 1,2%-ға, 2,3 млн басқа дейін азайды.
Жалпы, мал шаруашылығы өнімі оңды деңгейде.
Мәселен, 2022 жылдың қаңтарында тауық жұмыртқасының өндірісі айтарлықтай өсті – жылына бірден 18,4%-ға, 369,7 млн дана.
Қазақстанның бөлшек сауда орындарында 2022 жылдың қаңтарында ет пен құс етінің бағасы бір жылмен салыстырғанда 11,3%-ға қымбаттады.
Оның ішінде қымбатырақ қой еті 15,4%, жылқы еті 11,8%, шошқа еті 10,2%, сиыр еті 8,3%. Қайнатылған шұжықтың құны 7,2%-ға, жартылай ысталған шұжықтың құны 9,1%-ға қымбаттады, делінген зерттеуде.
Қазақстан Республикасының дүкендері мен базарларында сиыр етінің орташа бағасы келісіне 2,2 мың теңгені, қой етіне – 2,4 мың теңге, шошқа етіне – 1,9 мың теңге, жылқы етіне – 2,6 мың теңгені құрады. Қайнатылған шұжықтың бір келісі орта есеппен 2,2 мың теңге, жартылай ысталған шұжық 2,6 мың теңге тұрады.