Жаңалықтар тізбегі
0

Қазақстандық сөрелердегі паназиялық деликатестердің қауіптілігі неде

Қазақстандық сөрелердегі паназиялық деликатестердің қауіптілігі неде, сурет - Zakon.kz жаңалық 29.10.2024 12:01 Сурет: pxhere
Күнжіт майы - гурмандар арасында ең сүйікті май түрлерінің бірі болып табылады. Емдік және пайдалы сұйықтықтың ерекшеліктері оның қарапайымдылығы мен тамақ дайындаудан косметологияға дейін кең ауқымда қолданылуында.

Жеуге жарамды өсімдік майы мыңдаған жылдар бұрын белгілі болды. Күнжіт ауылшаруашылық дақылы ретінде алыс Месопотамияда танымал болды. Күнжіт тұқымынан алынған май ЛОР-органдарына, өкпенің ауруларына, ентігуге, құрғақ жөтелге, демікпеге көмектеседі. Тіс эмалын нығайтады, қызыл иектің қабынуын жеңілдетеді, қан кетуді азайтады және жағымсыз иіспен күреседі. Стафилококкты, ойық жаралы стоматитті, пародонтитті, пародонтоз ауруларын емдейді.

Қазақстандық сөрелердегі паназиялық деликатестердің қауіптілігі неде, сурет - Zakon.kz жаңалық 29.10.2024 12:01

Сурет: Жанна Биятан

Көкөніс және балық тағамдарын, қамырдан жасалған кондитерлік өнімдерді дайындауда, тамақ өнеркәсібінде – көкөніс, балық және консервілердің басқа түрлерін өндіруде қолданылады. Сабын техникалық күнжіт майынан жасалады.

Қазақстандағы зерттеу үшін күнжіт майының сынамасы да алынды. "Ұлытау өңірі бойынша ұлттық сараптама орталығы" мен "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің қолдауымен бірқатар заңбұзушылықтар анықталды.

"Күнжіт майы май қышқылдарына – олеин және линол, жалпы мөлшері 85% -дан астам, бай. Күнжіт майында сабынданбайтын заттардың салыстырмалы түрде жоғары пайызы бар (1,5-2,3 пайыз). Өкінішке орай, қаптамада мемлекеттік тілде жазылған белгілерді көрмедік", – деп атап өтті сарапшы Жанна Биятан.

Сарапшының айтуынша, басқа елдерде күнжіт майын өндіргенде Кедендік одақ ережелерін сақтау керек.

Сарапшы тұқымның құрамында магний, фосфор, кальций бар, бірақ бұл микроэлементтер майға өтпейді деп түсіндірді. Сондықтан, таңбалам қазақ тілінде маңызды және аса қажет.

"Күнжіт майы аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін. Мұндай жағдайлар сирек болғанымен, дерматит дамыған елдерде кездеседі", – деп түсіндірді Ж.Биятан.

Том шұңқырын қазыңыз

Зертханалық зерттеулердің екінші үлгісі қазақстандық супермаркеттер мен дүкендердің сөрелеріндегі таңғажайып шетелдік қонақ – Том Ям сорпасы болды.

Қазақстандықтардың паназиялық деликатестер мен тағамдарға деген сүйіспеншілігі кейде дәмді тағамдарды жеуге деген құмарлығына байланысты. Бірақ тай сорпасы шынымен де пайдалы ма?! Оны қолданар алдында қандай қарапайым ережелерді сақтау керек?

Бирмалық сорпа

Барлық уақыттағы туристердің әйгілі сүйіктісі – Том Ямның туған жері – Таиланд Корольдігі емес, әйгілі Бирма. Ащы сорпаның түрі бірнеше ғасыр бұрын пайда болды. Рецепт үнемі жаңартылып отырды. Тұрғындар тағамды балықпен, теңіз өнімдерімен және түрлі дәмдеуіштермен шебер толықтырды.

Өткен ғасырдың басында ғана тағамның соңғы рецепті үнді трейдерлерімен таратылды, олар кокос сүті мен асшаяндарды қазіргі рецептке белсенді түрде енгізді.

Қазақстандық сөрелердегі паназиялық деликатестердің қауіптілігі неде, сурет - Zakon.kz жаңалық 29.10.2024 12:01

Сурет: Жанна Биятан

Дәмдердің көптігі мен өнімдердің үйлесімі осы сорпаны бүкіл әлемге таратуда басты құтқарушы болды. Осылайша, Том Ям Қазақстанға да жетті. "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің сарапшысы Жанна Биятанның айтуынша, ішкі нарықта шетел ғажайыптарының үлгілері қайтадан пайда болды.

Ұлытау өңірі бойынша Ұлттық сараптама орталығы құпия сауда әдісімен сатып алынған сорпаға зерттеу жүргізді.

"Зертханалық зерттеу нәтижесі "Кокос сүті қосылған Roi Thai сорпасы" қаптамасында мемлекеттік тілдегі таңбаламаның жоқтығын көрсетті" , – деді Ж.Биятан.

Тай Құдай емес

Соңғы сынама "Тұздықтар мен маринадтар" санатындағы азық-түлік өнімдері болды.

Оларды таңдағанда нені білу керек? Балық пен ет тағамдарын қалай және неге жұмсартуға болатынын "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің сарапшысы Жанна Биятан айтып берді.

Тұздық – бұл дәмдеуіштер қоспасы бар сұйықтық қана емес. Ет пен бұл ерітінді маринадтау арқылы өзара әрекеттескенде, өте нәзік аспаздық дәмдер алынады.

Қазақстандық сөрелердегі паназиялық деликатестердің қауіптілігі неде, сурет - Zakon.kz жаңалық 29.10.2024 12:01

Сурет: Жанна Биятан

Аспаздық мамандар мен қоғамдық сарапшылар дайын маринадтарды немесе тұздықты сатып алу процесі ет дәміне зиянын тигізуі мүмкін деп кеңес береді.

Қоғам белсенділері қазақ үй шаруасындағы әйелдердің таңдауын қалай жасайтынын зерттеді.

"Ұлытау өңірі бойынша ұлттық сараптама орталығы" талдау үшін "Roi Thai тамаринд тұздығы" сынамасын алды. Зерттеу көрсеткендей, мемлекеттік тілде таңбалама болмаған. Бұл заңбұзушылық саналады", – деп атап өтті Жанна.

Бұл норма ҚР "Тұтынушылардың құқықтарын қорғау туралы" заңы 25-бабы 7-тармағында көрсетілген. Өндірушілер заң талаптарын бұзса, елеулі айыппұл төлеуі мүмкін.

Бұл кеңес беру сипатындағы ақпарат жарнама болып табылмайды. Зерттеу нәтижелеріне қатысты барлық ақпараттар "Маңғыстау облыстық тұтынушылардың құқықтарын қорғау қоғамы" қоғамдық бірлестігінің келісімімен таратылады.

Егер сіз осындай бұзушылықтары бар өнімді сатып алсаңыз, 87054222739 байланыс нөміріне немесе Instagram-дағы OZPP.KZ парақшасына хабарласуға болады.

Жаңалықтан zakon.kz сайтында хабардар болыңыз:
Бөлісу
Если вы видите данное сообщение, значит возникли проблемы с работой системы комментариев. Возможно у вас отключен JavaScript
Жаңалықтар трендінде болыңыз!
Хабарландыруларды қосыңыз және алдымен расталған жаңалықтарды алыңыз.

Браузерде хабарландыруларды кез келген уақытта өшіруге болады

Біздің хабарландыруға жазылыңыз!
Хабарландыру қосу үшін қоңырау белгісін басыңыз
Беттегі қате туралы хабарлаңыз
Мәтіндегі қате: