2024 жылдың бірінші тоқсанында қазақстандықтар орта есеппен азық-түлік пен алкогольсіз сусындарға 131,3 мың теңге жұмсады, бұл өткен жылмен салыстырғанда 6,7% - ға артық: 2023 жылдың бірінші тоқсанында тамақ пен сусындарға жұмсалған шығындар бір адамға орта есеппен 123,1 мың теңгені құрады. Содан кейін жылдық өсім 21,1% - ға жетті.
Finprom мәліметінше, 2024 жылдың бірінші тоқсанының қорытындысы бойынша тауарлар мен қызметтердің бағасы бір жылда 9,3% – ға, азық – түлік тауарларына-7,5% - ға, ал тікелей азық-түлік пен алкогольсіз сусындарға-7,2% - ға өсті.
Аймақтар бойынша
Азық-түлік пен сусындарға ең көп қаражатты алматылықтар жұмсайды. Олар ағымдағы жылдың бірінші тоқсанында жан басына шаққанда 181,5 мың теңге жаратқан. Бұл өткен жылмен салыстырғанда 7,7% - ға артық.
Екінші және үшінші орындарда-Шығыс Қазақстан (152,1 мың теңге, плюс 4,1%) және Маңғыстау (146,7 мың теңге, плюс 6,7%) облыстары.
Қызылорда (жан басына шаққанда 104,6 мың теңге), Ақтөбе (106,4 мың теңге) және Түркістан (110,4 мың теңге) облыстарының тұрғындары тамақ пен сусынға жұмсаған.
Еліміздің 20 өңірінің тек екі өңірінде – Ақтөбе және Алматы облыстарында – шығыстар төмендеді: жан басына шаққанда 5,1% - ға 106,4 мың теңгеге дейін және тиісінше 4,3% - ға 124,3 мың теңгеге дейін.
Ал ең көп жылдық өсімді Жетісулықтар сезген. Бір жетісулық үшін азық-түлік бағасы 19,8% – ға өсіп, 141,3 мың теңгеге дейін жеткен. Ең аз өсім Ақмола облысында тіркелген. (1,2% - ға өсіп, 112,4 мың теңгеге жеткен)
Қандай тауарға көбірек жұмсайды
Қазақстандықтардың азық-түлік пен алкогольсіз сусындарға жұмсаған барлық шығындарының үштен бірі ет пен ет өнімдеріне жұмсалды: жан басына шаққанда 43,3 мың теңге, бұл өткен жылмен салыстырғанда 6,4% - ға артық.
Сондай-ақ, ел тұрғындары нан өнімдері мен жарма өнімдеріне (бір адамға 20,5 мың теңге, жылына 8,6%) және сүт өнімдеріне (14,5 мың теңге, 7,7%) елеулі қаражат жұмсайды. Ең қымбат азық-түлік санаттарының бестігінде жемістер (жан басына шаққанда тоқсанына 11,6 мың теңге) және көкөністер (8,9 мың теңге) болды.
Қазақстандықтар қант, кондитерлік өнімдер мен тәттілерге бір тоқсанда бір адамға орта есеппен 8,7 мың теңге, майға – 6,7 мың теңге, балық пен теңіз өнімдеріне – 5,9 мың теңге, алкогольсіз сусындарға – 5,8 мың теңге, жұмыртқаға – 3,3 мың теңге жұмсады.