Астанада ерте піскен қарбыз сатылымға шықты - өнім қаншалықты қауіпсіз
Астана қаласының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Айгүл Шағалтаева жеміс-көкөніс өнімдерін табиғи пісетін сәтте сатып алған дұрыс екенін атап өтті. Сондықтан, қарбыздарды тұтынудың ең қолайлы кезеңі тамыздан қазанға дейінгі уақыт болып саналады.
"Бірақ бұл қазір сатылымда тұрған қауынның барлық өнімдері қауіпті дегенді білдірмейді. Қарбыз мен қауын Астананың базарларына кірмес бұрын, ведомстволық зертханалар міндетті түрде сараптама жүргізеді. Егер нитраттардың көп мөлшері анықталса, онда мұндай өнімдерді сатуға жол берілмейді", - деді Айгүл Шағалтаева.
Сурет: Zakon.kz / Тамила Муратбек
Оның айтуынша, қазір базарлар мен дүкендерде сатылымда жүрген негізінен Өзбекстандыкы. Арасында сирек түрде оңтүстік облыстардың қарбыздары кездеседі.
Піскен жидекті таңдау үшін келесілерді ескеру қажет:
- қарбыздың сыртқы түрі;
- түрту кезінде дыбыс;
- жидек мөлшері;
- сатушыда өнімнің қауіпсіздігін растайтын құжаттың болуы (сәйкестік декларациясы).
"Қарбыздың қабығы тығыз және жылтыр болуы керек, жарықтар, қатты ойықтар мен шіріген жерлер болмауы керек. Құйрығы құрғақ, ал бүйірінде сары дақтың болуы қарбыздың жерде жатқанын және табиғи түрде піскенін көрсетеді", – деп қосты Айгүл Шағалтаева.
Сурет: Zakon.kz / Тамила Муратбек
Ол нитраттардың болуын зертханалық әдіспен ғана емес, үйде де сенімді түрде анықтауға болатындығын атап өтті. Ол үшін өнімнің бөлігін алып, стакан суға салу керек. Егер су ашық қызғылт немесе қызыл түске айналса, онда оның құрамында нитраттардың көп болғаны.
Айта кету керек, нитраттар әсіресе бес жасқа дейінгі балалар мен жүкті әйелдерге ерекше әсер етуі мүмкін. Сондықтан оларға ерте піскен қарбыздарды тұтыну ұсынылмайды.
Маман сонымен қатар қарбызды табиғи сауда орындарында, жол бойында, трассаларда сатып алуға кеңес бермейді.
"Сату нүктесі қоршалып, күн мен жаңбырдан сенімді қорғалуы керек. Сонымен қатар, қарбыз жер деңгейінен кемінде 20 см биіктікте арнайы паллеттерде сақталуы керек", – деп түсіндірді ол.
Маңызды! Сатушыға қарбызды кесуге рұқсат бермеңіз. Бұл жағдайда қарбыздың, пышақтың және сатушының қолының бетіндегі барлық кір патогендердің көбеюі үшін жақсы орта болып табылатын жидектің ішіне түседі.
Өнімді қолданбас бұрын, жақсылап жуып алу керек. Кескеннен кейін бірден жеген дұрыс, ал қалған бөліктерді тоңазытқышта бір тәуліктен артық сақтауға болмайды.