Денсаулық сақтау министрлігі ауруханалар мен мектептердегі тамақтану стандарттарын қайта қарайды
Құжат балаларды қауіпсіз, сапалы және теңдестірілген тамақтанумен қамтамасыз ететін дұрыс тамақтануға қойылатын заманауи халықаралық талаптарды ескереді.
Денсаулық сақтау министрлігінің мәліметінше, түзетулердің басты артықшылығы-тұзды, қант пен майды тұтынуды азайту, көкөністер мен жемістерді тұтынуды арттыру (көкөністер мен жемістер кальцийге, темірге, фолий қышқылына және балалардың денсаулығын қолдайтын, иммундық жүйесін нығайтатын басқа дәрумендерге бай).
Министрлік атап өткендей, тұз бен қантты тұтынудың жоғары деңгейі семіздік, қант диабеті, жүрек-қан тамырлары және онкологиялық аурулар сияқты жұқпалы емес аурулардың дамуының жетекші факторларының бірі болып табылады.
"Осылайша, бұл құжатты қабылдау тамақтанудың қауіпсіздігін, сапасы мен қолжетімділігін қамтамасыз етуге бағытталған, сондай – ақ білім беру объектілерінде балаларды тамақтандыруды ұйымдастыруға бірыңғай талаптар белгілеуді көздейді", - делінген негіздемеде.
Сондай-ақ, денсаулық сақтау министрлігі енгізіліп жатқан шара білім беру және тәрбиелеу ұйымдарында тамақтанудың бірыңғай тәсілдерін қамтамасыз етуге, сондай-ақ асханалары жоқ шағын жинақталған мектептерде тамақтануды ұйымдастыру форматын көздеуге мүмкіндік беретінін атап өтті.
Бұдан басқа, осы құжатты іске асыру тамақтан улану мен жұқпалы аурулардың алдын алу тетіктерін енгізуге мүмкіндік береді.
Құжат 29 қаңтарға дейін жария талқылау үшін "Ашық НҚА" сайтында орналастырылған.