Ыстық ауа райында құйылмалы балмұздақ несімен қауіпті болуы мүмкін

Жаз мезгілі – демалыс пен тәттілердің уақыты. Оны ересектер де, балалар да жақсы көреді. Егер ереже сақтамалса, балмұздақ та жаман болуы мүмкін. Алматы қаласы СЭБД басшының орынбасары Гауһар Каткенова балмұздақты таңдағанда не нәрсеге назар аудару керектігін айтты, деп хабарлайды Zakon.kz.

Санитарлық дәрігерлердің айтуынша, балмұздақтан улану ықтималдығы өте жоғары, әсіресе көшеде сатып алынған балмұздақты қауіпсіз тұтынуға байланысты кейбір аспектілерге назар аударуды сұрайды.

Құйылмалы балмұздақ несімен қауіпті?

Аппараттардан құйылған немесе фрезерлік балмұздақ, егер санитариялық нормалар мен ережелер сақталмаса, қауіпті болуы мүмкін.

"Көбінесе көше сауда нүктелерінің кәсіпкерлері аппараттарды уақтылы жууды және өңдеуді жүргізбейді, медициналық тексеруден және гигиеналық оқытудан өтпеген адамдарға жұмысқа жіберіледі. Сонымен қатар, жеке гигиена шарттарының болмауына байланысты сатушылар клиентке жуылмаған қолмен қызмет көрсету мүмкіндігіне ие. Өйткені, жақын жерде қарапайым жағдайлар жоқ-су, жуғыш заттар, сатушыға дайын қоспаны әкеледі, ол оны көшедегі құрылғыға құйып, бірнеше күн бойы сауда жасайды. Бірақ қоспаның қай жерде және қандай жағдайда дайындалғаны белгісіз, цехқа санитариялық-эпидемиологиялық қорытындының болуы, барлық гигиеналық талаптар орындалды ма, жоқ па белгісіз. Жоғарыда айтылғандарды ескере отырып, сыртта құйылған балмұздақ жеуге кеңес берілмейді", - дейді Гауһар Каткенова.

Кез-келген тағам сияқты, балмұздақты қолды жуғаннан кейін жеу керек болмаса, қолды антисептикпен немесе бактерияға қарсы майлықтармен сұрту керек. Егер сіз көшеде жүрсеңіз және бір немесе басқа өнімді тұтынғыңыз келсе, қолыңызда қанша микробтар бар екенін және оларды асқазанға не тасымалдауға болатыны туралы ойланыңыз.

Сатып алушыларды балмұздақ құйылған вафли шыныаяқтары да қызықтыруы керек, мүмкін бірнеше минут бұрын олар жерде тұрған ашық қорапта жатқан болуы мүмкін.

"Егер балмұздақ қоспалары дайындалатын цехтың қызметі үшін санитариялық-эпидемиологиялық қорытындыны ресімдеу қажет болса, онда сауда нүктелері (көше аппараттарын қоса алғанда) Алматы қаласының аудандық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасына қызметтің басталғаны туралы хабарлама беруі тиіс", - дейді маман.
Уланудан қорықпай сыртта қандай балмұздақ сатып алуға болады?

Балмұздақты зауыттық қаптамада, санкцияланған сауда объектілерінде сатып алу ұсынылады, өйткені ол санитариялық нормаларға сәйкес келетін жағдайларда дайындалады және оралады.

Сонымен қатар, біз әрдайым қаптаманың тұтастығын және таңбалаудағы ақпаратты тексеріп отыру керек екенін еске салғымыз келеді, онда мыналар көрсетілуі керек:

Бұл ақпарат көрсетілмеген балмұздақты сатып алмаған дұрыс.

Кәсіпкер балмұздақ сату үшін қандай жағдайлар жасауы керек?

Кәсіпкер барлық санитариялық нормалар мен ережелердің сақталуын қамтамасыз етуі керек, мысалы:

Алматы қаласы бойынша балмұздақ тұтынумен байланысты тамақтан улану және топтық аурулар тіркелген жоқ.

Алайда, көктемгі-жазғы маусымның басталуымен қала тұрғындарына балмұздақ сатып алу кезінде келесі тармақтарға назар аударуды ұсынамыз:

Жоғарыда аталған барлық ұсыныстарды орындау өткір ішек инфекцияларымен және тамақтан уланудан аулақ болуға көмектеседі.

Алматы
Жаңалықтан zakon.kz сайтында хабардар болыңыз: