Алматы әкімінің орынбасары Әсем Нүсіпова мектепте тамақтандыруды ұйымдастыру жөніндегі кеңес барысында хабарлағандай, бүгін ыстық тамақтандыруды ұйымдастыру және санитарлық-эпидемиологиялық талаптарды сақтау бойынша мониторингтік топ құру туралы бұйрық бекітілуде.
Комиссия жұмысын қалалық мектептерде тамақтану сапасын бақылау үшін қала әкімінің өкімі бойынша құрылған ведомствоаралық сараптама тобы (ВСТ) орындайтын болады. Оның құрамына қала басшысының орынбасары, мәслихат депутаттары, қоғамдық кеңес мүшелері, қаланың санитарлық-эпидемиологиялық бақылау өкілдері, медицина қызметкерлері, мектеп әкімшілігі және ата-аналар қоғамының өкілдері (қамқоршылық кеңес) кіреді. Комиссияның аралық қорытындылары ағымдағы жылдың 15 қыркүйегіне дейін, қорытындылары – биылғы жылдың 25 қыркүйегіне дейін шығарылады.
Сурет: Алматы қаласы әкімдігінің баспасөз қызметі
"Биылғы оқу жылында мектеп асханаларында жаңа мәзір әзірленді, оған сәйкес оқушылардың тамақтануы бақыланады. Сондай-ақ, оқушылардың тамақтануына қауіпсіз жағдай жасау үшін барлық тараптардың белсенді өзара іс-қимылы қажет. Айта кету керек, бұл комиссия балаларымыздың қауіпсіздігін қамтамасыз ету мақсатында тамақтану мониторингіне бағытталған", — деді қала әкімінің орынбасары.
Сонымен қатар, қалалық санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінің басшысы Алпысбайұлы Қасымхан жоспардан тыс тексерулердің нәтижелерін айтты, олар халықтың санитариялық саламаттылығы саласындағы нормативтік құжаттардың бұзылу фактілері және балалардың денсаулығына төнетін қатер бойынша дәлелді материалдар ұсынылған жағдайда ғана жүргізілді.
"Алматыда 328 мектеп бақылауға алынған, оның ішінде 322-сінде ыстық тамақ ұйымдастырылған, қалғандарында буфет жүйесі жұмыс істейді. 215 мемлекеттік мектептегі асханалар жеке кәсіпкерлерге жалға берілді. Бүгінгі таңда білім басқармасының мәліметінше, 54 мектептің асханаларын жалға алушылар ауыстырылды. Айта кету керек, жалға алушылар объектінің санитариялық қағидалар талаптарына сәйкестігі туралы санитариялық-эпидемиологиялық қорытындыны уақтылы алуы тиіс", — деп атап өтті Алпысбайұлы Қасымхан.
Сонымен қатар, кеңес барысында Қазақ тамақтану академиясының мектептегі тамақтану жөніндегі маманы Вероника Уливанова сөз сөйледі. Сарапшы атап өткендей, бүгінде мамандар ықтимал бұзушылықтарды анықтау үшін мектеп асханаларында азық-түлік қауіпсіздігін бағалау, сондай-ақ ұсыныстар әзірлеу мүмкіндігін ұсынады.
"Біз мектеп асханаларының өндірістік үй-жайларының жай-күйін санитарлық-гигиеналық нормаларға сәйкестігіне бағалауды, тамақ өнімдеріне микробиологиялық зерттеулер жүргізуді ұсынамыз. Сондай-ақ, балалардың диетасында сүт пен ашытылған сүт өнімдерін қолданумен және энергетикалық құндылықтарды ескерумен ұтымдылық пен тепе-теңдікті қолданудың маңыздылығын атап өткен жөн. Ол үшін қаланың 3 мектебінде буфет өнімі бар пилоттық бағыт аясында ашытылған сүт өнімдері, ет өнімдері, жемістер мен шырындар қосылған бутербродтар мен орамдары бар түскі ас пакеттерін іске қосу жоспарлануда", — деді Вероника Уливанова.
Алматыда барлығы 133 мыңнан астам білім алушы немесе орта білім беру ұйымдарының жалпы контингентінің 45,3% — ы тегін тамақпен қамтамасыз етілген. Бұл — халықтың әлеуметтік осал топтарының 1-4 және 5-11 сынып оқушылары.